Tuesday 18 June 2013

Jom Kenali Durian

 
Musim durian kembali lagi. Kalau dilihat di sekitar tempat anda, boleh dikatakan sudah wujud peniaga-peniaga durian di tepi-tepi jalan. Sekiranya ditanya, harganya masih lagi tinggi buat masa ini kerana masih belum ada lambakan durian di pasaran. Hanya kawasan-kawasan tertentu sahaja yang duriannya sudah luruh terutama di kaswan Balik Pulau, Pulau Pinang.
 
Ramai orang hanya tahu makan sahaja, namun tidak mengenali durian dengan lebih mendalam. Durian ialah spesies beberapa jenis tumbuhan dalam genus Durio yang menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan. Ia amat terkenal di Asia Tenggara di mana ia digelar "raja buah". Saiznya besar, baunya unik dan isinya dilindungi oleh kulit yang berserat dan berduri. Daripada duri itulah ia mendapat namanya. Buah durian boleh membesar sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb). Bentuknya berbeza daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau hingga perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada spesies. (Sumber Wikipedia).
 
 
Di Malaysia kini terdapat 13 jenis durian yang bermutu tinggi dan kualiti buah yang baik.
  1. D24
  2. D99 (Kop Kecil)
  3. D123 (Chanee)
  4. D145 (Beserah)
  5. D158 (Kan Yau)
  6. D159 (Mon Thong)
  7. D168 (Hajjah Hasmah atau IOI)
  8. D169 (Tok Litok)
  9. D175 (Udang Merah)
  10. D188 (MDUR 78)
  11. D190 (MDUR 88)
  12. D189 (MDUR 79)
  13. D197 (Raja Kunyit atau Musang King)
Daripada senarai di atas, hanya terdapat beberapa jenis sahaja yang popular di kalangan masyarakat kita iaitu D24, Udang Merah dan Musang King. Agak sukar bagi kita untuk membezakan jenis-jenis durian ini. Unutk maklumat terperinci mengenai jenis-jenis durian ini, bolehlah rujuk Jurnal Malaysia.

Jom makan durian puas-puas!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...